Anne Çocuk

Dünyaca ünlü bilim insanları Türkiye’de sıtmayı tartışacak

30.06.2016 - 00:11:54
Dünyaca ünlü bilim insanları Türkiye’de sıtmayı tartışacak

Dünyaca ünlü bilim insanları Türkiye’de sıtmayı tartışacak

Malaria RCN tarafından üçüncüsü düzenlenen uluslararası konferans, ERVEK’in ev sahipliğinde 25-29 Eylül’de Nevşehir’de gerçekleştirilecek

 

 

 

 

 

Uluslararası Sıtma Araştırma Koordinasyon Ağı (Malaria RCN) tarafından üçüncüsü düzenlenen "Yaban Hayatında Görülen Sıtma ve İlgili Kan Parazitleri" konulu uluslararası konferans, Erciyes Üniversitesi’nin (ERÜ) himayesinde, Nevşehir’de gerçekleştirilecek.

Konferansa ev sahipliği yapacak Erciyes Üniversitesi Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezinin (ERVEK) Müdürü Prof. Dr. Abdullah İnci, yaptığı açıklamada, konferansın 25-29 Eylül arasında gerçekleştirileceğini belirtti.

Konferansa, 20 ülkeden 60’ın üzerinde yabancı bilim insanının katılacağını ifade eden İnci, şunları kaydetti:

"Alanlarında dünyanın önde gelen ekologlarından İsveç Lund Üniversitesinden Prof. Dr. Staffan Bensch, Litvanya Doğa Araştırma Merkezinden Prof. Dr. Gediminas Valkiunas, Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezinden Prof. Dr. Ana Rivero, ABD San Francisko Üniversitesinden Prof. Dr. Ravinder Sehgal, ABD Pasifik Adası Ekosistem Araştırma Merkezinden Prof. Dr. Carter Atkinson, ABD Missouri Üniversitesinden Prof. Dr. Robert Ricklefs ve ABD New Jersey Üniversitesinden Prof. Dr. Dina Maderial Fonseca konferansa davetli konuşmacı olarak katılacak. Biz de Orman ve Su işleri Bakanlığının izni ve TÜBİTAK’ın desteğiyle Kayseri’deki Sultan Sazlığı Milli Parkı’nda yürüttüğümüz ’Sultan Sazlığı Ekosisteminin Moleküler Ekolojisi’ konulu projede, yaklaşık iki yılda elde ettiğimiz verileri, bu toplantıda sunacağız. Davetli katılımcılar ve diğer bilim insanlarıyla bu konuyu enine boyuna bütün yönleriyle tartışacağız."

Bu konferans sayesinde dünyada ekoloji alanında üretilen bilgileri Türk insanına sunmaya çalışacaklarını dile getiren İnci, "İlk elden ve en doğru noktadan insanımıza bu bilginin aktarılmasını istiyoruz. Bizim merkez olarak misyonumuz budur." dedi.

"Çok hücreli canlıların yüzde 80’inden fazlasını eklembacaklılar oluşturuyor"

Asıl dikkat çekmek istedikleri noktanın bilime dayalı doğaya saygı ve çevre bilincinin geliştirilmesi olduğunu vurgulayan İnci, şunları kaydetti:

"Çevrenin bir bütün, insanın da bu bütünün sadece bir zerresi olduğunun bilinmesi lazım. Zerre olmakla beraber tabiattaki bütün yanlışlıklara da maalesef insan-tabiat ilişkileri yol açıyor. İnsanoğlunun tabiata karşı ilgisi, nadiren güzellikler getirirken çoğunlukla yanlış üretim ve kontrolsüz yapılaşmalarla doğaya zarar veriyor. İyi bilinmelidir ki bu yanlışlar geri dönüşümsüzdür. Küresel ısınma dolayısıyla 1 derecelik ısı artışına zaten ulaşılmış durumda. Gelecekte muhtemel ısı artışlarının nasıl önüne geçileceği yönünde uluslararası performanslar gösteriliyor ama ne kadar başarılı olunacağını bilemiyoruz. Umarız bu mücadelede insanoğlu başarılı olur. Unutmayalım ki dünyada yaşayan çok hücreli (metazoa) canlıların yüzde 80’ini eklembacaklılar oluşturmaktadır. Bunlar çevresel, yapısal değişikliklerden, küresel ısınmadan son derece negatif etkilenen canlılardır. Bunların davranışlarındaki bozukluklar vektörlük potansiyellerine, beslenme şekillerine de etki etmektedir. Dolayısıyla insanoğlu yanlış yapmaya devam ettikçe, bugün bilmediği, görmediği tehlikeleri de artırmış olacaktır."

İnci, merkezlerinin bu tür organizasyonlarda elde ettiği başarılarla hem Türkiye’de hem de dünyada yapılacak benzer etkinlikler için model oluşturduğuna inandıklarını dile getirdi.

Bu haber 3352 kişi tarafından okundu.

EN SON EKLENENLER

YORUMLAR

Henüz yorum eklenmemiş.

YORUM YAZ

Reklamlar